Izdelava strehe in zelen prostor
December 1, 2015
Poškodovani lasje – kaj narediti?
October 3, 2016

Pri tem, ko se odločamo, kaj bomo oblekle za današnji tek, ne smemo gledati le na zadnje modne zapovedi, ampak predvsem na primernost materialov in kvaliteto. Ženska trenirka za tek mora biti iz lahkega sintetičnega materiala, ki dobro prepušča vlago, kar omogoča hitro izhlapevanje s telesa. Tako se lahko telo ohladi v vročem vremenu oziroma ogreje v mrzlem.

Za to, da bomo med tekom primerno oblečene, ne rabimo zapraviti celega premoženja. Z nekaj premisleka pred nakupom lahko izberemo prava tekaška oblačila zase. Če ste redna tekačica, še toliko bolje presodimo, kaj resnično potrebujemo.

Ženska trenirka naj bo narejena tako, da je lahka za nošenje. Če je iz dveh tanjših plasti materialov, je to boljša izbira, kot pa če bi bila narejena iz samo ene, debelejše plasti. Na ta način je oblačilo bolj prepustno in je telesu omogočeno boljše kroženje zraka in s tem lažje znojenje. Pozimi pa večslojna oblačila zadržujejo toploto telesa in nam hkrati nudijo bolj sproščeno gibanje.

Če je ženska trenirka narejena iz bombaža, ni najbolj primerna za tek ali kakršno koli športno aktivnost, saj ta material dobro vpija znoj in zadržuje vlago, kar pa zaradi prehitre ohladitve telesa lahko vodi do prehlada. Bombažni material zna biti tudi pregrob do vaše kože, občutek nelagodja pa med športom ni ravno zaželen.

Za tek se, predvsem poleti, oblečemo lahkotno. Če se oblečemo preveč, z namenom, da bi se bolj znojili, s tem ne boste dosegli hitrejšega izgubljanja telesne teže. To privede le do tega, da hitro izgubljate mineralne snovi in tekočino, kar pa vaš trening oslabi. Povrh oblečemo vetrovko le ob močnem dežju ali vetru.

Pozimi, kadar je hladneje, pa se pri oblačilih orientiramo na ta način, da nas ob začetku rahlo zebe, med tekom pa nam mora biti toplo. Tako veste, da ste oblečeni ravno prav.

Comments are closed.