Poškodovani lasje – kaj narediti?
October 3, 2016
Kje lahko najdemo ogljikove hidrate
November 6, 2017

Samsung kartuše in tonerji se med seboj razlikujejo po več stvareh, glavna razlika pa je ta, da kartuše uporabljamo za brizgalne tiskalnike, se pravi »navadne« tiskalnike, Samsung tonerje pa za laserske tiskalnike (http://birostore.com/samsung/) . HP tonerji, za razliko od kartuš, niso napolnjeni s tekočim črnilom, ampak vsebujejo fini prah različnih barv, ki se med tiskanjem s pomočjo laserja zapeče na papir.  Za črno-bel laserski tiskalnik potrebujemo samo en samsung ali HP toner črne barve, medtem ko za barvne laserske tiskalnike potrebujemo tudi do štiri tonerje, vsakega za eno barvo. V primerjavi s kartušami so tonerji večji in malenkost dražji. A čeprav je njihova cena višja, dolgoročno gledano tonerji omogočajo cenejše tiskanje na enoto.

Tiskanje različnih dokumentov in ostalih besedil je postalo pravzaprav že vsakodnevno opravilo. Pri tem pa si vedno želimo, da bodo naše kopije dobro in kvalitetno natisnjene. Še posebej v podjetjih, kjer je tiskanje in kvaliteta natisnjenega še kako pomembna. Da dobimo želeno kvaliteto pa je zelo pomembno katere Samsung tonerje izbrati.

Uporabnik laserskih tiskalnikov lahko izbira med tremi različnimi vrstami tonerjev – originalnimi, kompatibilnimi in obnovljenimi tonerji. Kakšne pa so razlike med njimi?
Originalni so tisti, ki jih je izdelal sam proizvajalec tiskalnika. Torej, če imamo tiskalnik znamke HP, je originalni toner HP. Takšni tonerji so najdražji.
Druga vrsta tonerjev so t.i. kompatibilni. To so tisti, ki sicer ustrezajo modelu samega tiskalnika, čeprav jih ni naredil isti proizvajalec. V primerjavi z originalnimi tonerji so tile precej cenejši, medtem ko pri sami kvaliteti tiskanja ni ravno bistvene razlike.

Tretja vrsta pa so obnovljeni Samsung tonerji in so okolju najbolj prijazni tonerji. Zakaj?  Ohišja v katerem je črnilo ne mečemo stran, temveč ga znova napolnimo z novim. Prav tako pa so v primerjavi z originalnimi tonerji cenejši.
Obnovljeni, oz. ponovno napolnjen toner je izraz, ki pravzaprav opisuje proces ponovne obdelave tonerja. V toner se naredi luknjica skozi katero se ponovno napolni črnilo. Na koncu se odprtina zatesni in toner je pripravljen za ponovno uporabo.

Pa je uporaba obnovljenih tonerjev varna? Glede na izdelavo se tonerji med seboj razlikujejo. Sestavljeni so iz več komponent, kot so magnetni valj, fotoprevodnik, ipd. Vsaka izmed teh komponent pa ima svojo življenjsko dobo. Življenjska doba komponent je daljša od življenjske dobe črnila, vendar kljub temu obnovljeni tonerji niso primerni za več kot trikratno uporabo. Obnovljeni tonerji, ki so večkrat uporabljeni več ne tesnijo tako kot bi morali. Tako lahko prah, oz. črnilo začne uhajati iz tonerja in se kopiči po komponentah tiskalnika, kar lahko vodi do okvare. Pri samih izpisih pa se lahko začnejo pojavljati grši in slabši izpisi, blede ali motne barve ter packe.

Res je, da lahko obnovljeni tonerji omogočajo tudi do 50% cenejše tiskanje. Vendar pazite. Kadar je cena resnično nizka, saj se lahko zgodi, da je toner precej nekvaliteten, prevečkrat obnovljen ali celo nedelujoč. V tem primeru se raje odločite za nakup originalnega tonerja, saj je strošek med popravilom ali celo nakupom novega tiskalnika ter nakupom originalnih tonerjev neprimerljiv.
Bodite pazljivi, da boste obnovljene tonerje kupili od preverjenega podjetja. Pri tem je najbolje, da jih naročite pri domačih podjetjih, kjer lahko težave lažje in hitreje rešujete.

 

Comments are closed.