Kje lahko najdemo ogljikove hidrate
November 6, 2017
Veliko proteinska hrana, ki nam pomaga hujšati
January 29, 2018

lece-14

Veliko današnih raziskav o kontaktnih lečah, se sooča z zdravljenjem in preprečevanjem bolezni, ki so posledica onesnaženja in kolonizacije kontaktnih leč s tujimi organizmi. Strokovnjak se splošno strinjajo, da je največji zaplet nošenja kontaktnih leč mikorbiološki keratitis, in najpogostejši patogen Pseudomonas aeruginosa. Drugi organizmi so prav tako pomembni vzroki za bakterijski keratitis, povezani tudi z obrabo kontaktnih leč, čeprav se njihova razširjenost spreminja na različnih lokacijah. Med drugim se vključujejo se vrste kot so Staphylococcus aureus in Streptococcus. Keratitis, ki jih povzročajo mikroorganizmi, je v središču te študije, ker ima lahko uničujoč učinek na oko, vključno s hudo izgubo vida.

 

Eden od posebej pomembnih raziskovalnih tem, kako mikrobi, kot so Pseudomonas aeruginosa, vplivajo na oko in povzročijo okužbo. Čeprav patogeneza keratitisa,ki ga povzročajo patogeni mikroorganizmi, ni v celoti pojasnjena, je veliko različnih dejavnikov,ki se še preiskujejo. Ena skupina znanstvenikov je pokazala, da je hipoksijo roženice poslabšala Pseudomonasova vezava na roženični epitelij, in ga izpostavila vnetnim reakcijam. Eden od načinov za zmanjšanje hipoksije je povečanje količine kisika, ki se dovaja v roženico. Čeprav leče iz silikonskega hidrogela odpravijo hipoksije pri bolnikih zaradi visoke stopnje prenosa kisika, se zdi, da imajo skupen substrat za bakterijske okužbe in okužbe roženice kot običajne mehke leče hidrogela. Ena nedavna študija je pokazala, da so bakterije Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus epidermis bolj prisotne na kontaktnih lečah silikonskega hidrogela. Pokazala je tudi, da je Pseudomonas aeruginos 20-krat močnejši od Staphylococcus kar bi lahko pojasnilo, zakaj je okužba s Pseudomonasom pogostejša.

Drugo pomembno področje raziskav kontaktnih leč, je pripravljenost bolnika za sodelovanje in sledenju navodilom uporabe izdelka. Njegov pomen je v tem, da neupoštevanje bolnika najpgosteje povzroči kontaminacijo leč in / ali njihove škatle za shranjevanje. Razpoložljivost na tržišču je rešitev so enodnevne leče ,katere zmanjšajo pojavnost nekaterih težav,ki nastajajo zaradi slabega čiščenja. Razvijajo se tudi novi načini preprečevanja onesnaženja ali kontaminacije leč. Izumil so škatlo za shranjevanje leč, ki je impregnirana s srebrom, in tako pomaga odstraniti bakterije, ki bi lahko onesnažile lečo. Prav tako pomaga veliko število antibiotikov, ki so del samega objektiva oziroma leče. Kontaktne leče z kovalentno vezanimi molekulami selena, zmanjšajo nastajanje kolonij bakterij in nimajo vpliva na roženico očesa. Oktilglukozid uporabljajo kot površinsko aktivno sredstvo za zmanjšajne adhezije bakterij. Te spojine so v posebnem interesu proizvajalcev kontaktnih leč in okulistov, ker kljub morebitnim zapletom pri sodelovanju ali neupoštevanju navodil uporabe in shranjevanja leč s strani bolnika, uspešno zmanjšajo učinke bakterijske kolonizacije in s tem nastanek zapletov pri sami  uporabi  leč.

Pomembno je, da se ravna s skladom in navodili proizvodov. Da ne pride do kontaminacije z mikroorganizmi. Leče je potrebno hraniti v zato namennjenih zabojnikih napolnjenih s določeno tekočino za ta izdelek in se v nobenem primeru ne smejo dotikati nobene druge površine, morajo ostati zaprta, kadar niso v uporabi. Da bi preprečili kontaminacijo in nevtralizirali mikroorganizme ki se pojavljajo na kontaktnih lečah, nekateri izdelki vsebujejo konzervanse. Izdelki brez konzervansov imajo običajno krajši rok uporabe. Neka študija je pokazala, nezdružljivost nekaterih novih materialov za leče in nekaterih konzervansov, saj povzročijo motnost vida.

Comments are closed.